Nitrát és foszfát adagolása az akváriumba

TeóriaAz arany háromszög egy szimbólum a fény - makróelemek - mikroelemek arányára, ahol a fény áll az első helyen. Ez nem véletlen. A fénymennyiség meghatározza a szükséges tápanyag elemek mennyiségét. Hiszen ha optimális a fénymennyiség,  a növényeink gyorsabban nőnek, így több tápanyagra is szükségük van. Természetesen a tápanyag összetétele függ a növény típusától is. A nagyon gyorsan fejlődő növények pl. Valisneria tudnak több nitrátot, és foszfátot felvenni, mint egy lassabban nővő, pl. Anubias fajok.


Minden tápanyag nagyon fontos


A növényeknek minden tápanyagra szükségük van az egészséges növekedéshez. Algásodás nélkül ez csak úgy lehetséges, ha minden feltétel rendelkezésére áll a növényeink számára, fény CO2, , P, K, stb.. és ha ezekből hiányoznak a fejlődés lelassulhat, vagy akár meg is állhat.


Algák és a kifolyt cukor


Lassuló növekedésnél kifolyó cukor szindróma léphet fel, ami egyenesen az algaspórák tápanyaga lehet a növény felületén. Az algák sokkal kevésbé érzékenyek a tápanyag hiányra, ezért fontos hogy minden elemet kínáljunk az arany háromszögből, így az algásodás elkerülhető


A vörös zóna viszony

 

A legújabb kutatási eredmények szerint  a nitrát és foszfát tartalom nem indíték az algásodásra!

Ha ezekből a makróelemekből hiány lép fel, az  a növény cukrosodásához vezethet. Természetesen egy magas foszfát, vagy nitrát tartalom algásodáshoz vezethet ugyanúgy, mint ezeknek hiánya. Viszont eddigi ismereteink szerint ezzel a két makróelemmel nem volt szükséges foglalkoznunk, sőt az adagolása egyenesen tiltott volt, hiszen úgyis bőségesen képződnek az akváriumban. De egy rendben tartott növényes akváriumnál, ahol kevés a halállomány, és az etetés, esetleg kevés a fény, könnyen létre tud jönni ezeknek  a makróelemeknek a hiánya, ami megint csak algásodáshoz vezet, úgymint a nagy mennyiség. Magas foszfáttartalomnál (>2,0 mg/l) algásodás képződik, de ha a szintet 0,5 - 2,0 mg/l között tartjuk ez nem lép fel, sőt egyenesen szükséges.


Sok akvarista az NO3 PO4 szintet a vörös zóna segítségével, mely egy megállapított helyes arány a szén - nitrát és foszfát tartalom között: 105:16:1. Magyarán 1 egység foszfáthoz16 egység nitrát és 105 egység szén (CO2) szükséges. Az Easy Life Nitro Fosfo és Carbo segítségével ezeket az arányokat könnyen beállíthatjuk.


Szén / CO2


A szén makróelem hiánya ( többnyire CO2 formában ) is tud felelős lenni a növény növekedésének lassulásában, és algásodásában. Az asszimilációs folyamatban ismét cukor és egyéb anyagok képződnek, ami szabaddá teszi az algaképződést.Ezért fontos gondoskodnunk az elegendő szénforrásról, akár egy CO2 adagoló rendszer, vagy az Easy Carbo segítségével.


A megfelelő fény a hajtórugója a növényzet fejlődésének: sok fénynél a növény akar nagyobbra nőni, ehhez viszont szüksége lesz a több tápanyagra. Ha bármilyen összetevőt kikapcsolunk a körforgásból, abból előbb-utóbb algásodás lesz. A növényben szállított tápanyagok tudnak a sok fény hatására lassan eltárolódni. Ez a döntő pillanat, hogy a növények még több tápanyagot vesznek fel a vízből.